Η απόλαυση μιας σκοτεινής ταινίας

Η ταινία «Μαχαιροβγάλτης» είναι πρωτίστως μια αναμέτρηση του δημιουργού της με τα δομικά στοιχεία της κινηματογραφικής τέχνης.

Νιώθεις συνεχώς την πάλη του με τα πλάνα, τη φωτογράφιση, με τα λόγια -φειδωλά και γι’ αυτό καίρια- προς ένα αυτόνομο κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Και τελικά έχουμε να κάνουμε με μια στιλπνή, στα όρια του απολύτως ουσιώδους, φιλμική δημιουργία.

Αλλά και η ιστορία της ταινίας είναι, με εξίσου αποτελεσματικό τρόπο, αξεδιάλυτη απ’ τη μορφή της. Κρόκος κι ασπράδι, για να το πούμε με εικόνα. Η ταινία είναι ωραία, όχι με τον καλολογικό τρόπο, αλλά με την έννοια του αληθούς. Είναι μια καταβύθιση στη σκοτεινή μεριά των ενστίκτων της ανθρώπινης καταστάσεως. Οριακά ζοφερή και γι’ αυτό στιγμές στιγμές κυλάει σε χιουμοριστικές μεθοδικές πινελιές.

Ο σκηνοθέτης δεν εξηγεί, δεν αιτιολογεί, δεν συμπεραίνει. Απλώς δείχνει. Και μάλιστα, όχι την πορεία των αλληλουχιών, αλλά καίριες στιγμές τους. Ευτυχεί η ταινία με τους πρωταγωνιστές της, Στάθη Σταμουλακάτο, Βαγγέλη Μουρίκη, Μαρία Καλλιμάνη. Η διδασκαλία τους ήταν αποτελεσματικότατη, ανυψώνονται σχεδόν σε χαρακτηριστικούς τύπους. Αλλά και οι δεύτεροι και τρίτοι ήρωες είναι διαμαντάκια.

Ισως στα «δεύτερα» φαίνεται καλύτερα η σχολαστική μέριμνα του σκηνοθέτη. Δεν περισσεύει τίποτα. Στο φινάλε βλέπουμε ότι παρόλο που ο ήρωας κέρδισε αυτό που ήθελε, ουσιαστικά έβαλε τον εαυτό του σ’ έναν κλοιό πιο ασφυκτικό απ’ το στενότερο κελί. Αυτό το τέλος λειτουργεί και ως κάθαρση για τον θεατή, κυρίως γιατί το «κέρδος» είναι θεμελιωμένο σε αίμα. Τι συμβαίνει άραγε και όταν ανακαλείς αυτήν τη σκοτεινή ταινία νιώθεις ευχαρίστηση; Μάλλον η τέχνη της, που ανυψώνει με τον μυστήριο τρόπο της τους ήρωες και τις πράξεις τους.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (συγγραφέας)Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: